Gedachtes – deel 1

Vanmorgen las ik – voor de tweede keer – een blog waarin de schrijfster beschreef hoe haar onrustige gedachtes stopten op het moment dat ze koos om zich te verbinden met haar lichaam en hart.

In mijn commentaar beschreef ik hoe ik dit herken en hoe belangrijk het is om te accepteren – allereerst voor ons zelf – dat gedachten niet ‘van ons’ zijn, maar ‘door ons heen komen’ of beter gezegd ‘door ons heen stromen’. De kwaliteit van onze gedachtes wordt bepaald door de keuze om ons te verbinden met met onszelf of niet.

Liefde als onze grootste vorm van intelligentie.

Mensen om mij heen zeggen nog al eens “maar ik ben toch gewoon mezelf”. Dat is waar en niet waar. De waarheid is dat dit voor velen van ons op dit moment de realiteit is in hun leven. Er zijn ook veel keuzes die we maken die ‘van ons zijn’. Maar hoe zit het dan met liefdevolle en niet liefdevolle keuzes? Maken we beide zelf? Maar wie van de twee zijn we écht?

Een alledaags voorbeeld: als we moe zijn, dan kunnen we dit erkennen en op acteren (door bijvoorbeeld vroeg naar bed te gaan) of ontkennen en hier naar handelen (door bijvoorbeeld een extra bak koffie te drinken en/of voor de TV te hangen). Een simpel voorbeeld dat we allemaal kennen. We zeggen dat we beide keuzes maken, maar is dat ook werkelijk zo? Mijn eigen ervaring is dat als ik verbonden ben met mijn hart en lichaam, dat ik liefdevolle keuzes maak en in dit voorbeeld dus vroeg naar bed ga. Maar als ik kies om niet te voelen dan krijg ik hele andere gedachtes die vaak het tegenovergestelde ‘voorstellen’ dan wat ik voel. En omdat ik ‘denk’ dat ik mijn gedachtes ben, volg ik vervolgens deze ‘voorstellen’.

Als bovenstaande waar is, dan heeft dit nogal wat consequenties voor de wetenschap zoals we die op dit moment in bijvoorbeeld psychologie als ‘waarheid’ aannemen. Maar zover zijn we nu nog niet. Ik zou zeggen, probeer het uit. Als je gedachtes hebt die niet fijn zijn, stop – verbind je met je lichaam en je hart – en ervaar het resultaat. We hebben veel te zeggen over onszelf. Meer dan op dit moment gereflecteerd wordt door de meeste mensen in de wereld om ons heen. Ik lees graag je ervaringen en / of vragen.